Πριν φτάσεις στην Καστοριά, δες που πρέπει να κάνεις μια στάση!

Μόλις 11 χλµ. (περ. 20΄) πριν φτάσετε στην Καστοριά, το Άργος Ορεστικό αξίζει µια παράκαµψη για να γνωρίσετε αυτόν τον µικρό αλλά ενδιαφέροντα τόπο! Από την Κατερίνα Φωτοπούλου.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού και έδρα του οµώνυµου δήμου –που πήρε το όνομά του από την αρχαία Ορεστίδα–, «φιλοξενεί» το αεροδρόµιο της Καστοριάς και τα τελευταία χρόνια διεκδικεί ένα σημαντικό κομμάτι από την τουριστική «πίτα» με ιδιαίτερα αξιόλογες επιλογές για κάθε στιγμή της ημέρας.

Argos Orestiko

Ξεκινήστε µε μια επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θα σας εντυπωσιάσουν εκθέματα από το 1.100 π.Χ. µέχρι το 300 π.Χ. και συνεχίστε µε µια περαντζάδα στον παλιό εµπορικό δρόµο της γραφικής γειτονιάς Εβραϊκά για να ξαποστάσετε σε ένα από τα προσεγμένα café-bars ή να κάνετε χάζι στα πανέμορφα νεοκλασικά (όπως το αρχοντικό Ζάχου), που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά, αλλά και το Πολιτιστικό Κέντρο ή το Ωδείο. Νιώστε τον παλμό της πόλης να χτυπά δυνατά στον πεζόδρομο γεμάτο αγαπημένα στέκια των ντόπιων ή αναζητήστε λίγη ηρεμία στο αλσάκι της.

 

Η γνωριμία µε την περιοχή όμως έχει και συνέχεια εκτός, με την παράσταση να κλέβουν σχεδόν 30 γειτονικοί οικισμοί όπου θα φτάσετε ακολουθώντας μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση ανάμεσα σε λουτρά, απόκοσμα μοναστήρια, καταρράκτες και λίμνες!

 

Από τα must see το πετρόκτιστο χωριό Νόστιμο µε το Μουσείο Παλαιοντολογίας και Παλαιοβοτανικής, η Ιερά Μονή Αγ. Αθανασίου Ζηκόβιστας µε μακραίωνη παρουσία, ο παλιός οικισμός στο Κωσταράζι, το ιστορικό Βογατσικό με το οργανωμένο του κατασκηνωτικό κέντρο και οι Αμπελόκηποι με τις φροντισμένες παραδοσιακές ταβέρνες τους. Χρόνου επιτρέποντος, δε, εννοείται ότι θα απολαύσετε μια αναζωογονητική εμπειρία στα Ιαματικά Λουτρά Αμμουδάρας!

Πηγή