Αρχοντικό Τζώτζα

Η βόρεια πλευρά της πόλης και η συνοικία Απόζαρι φιλοξενεί το αρχοντικό Τζώτζα, που είναι απόλυτα εναρμονιοσμένο με τα διπλανά κτίρια καθώς και με το σύστημα δόμησης του τμήματος της πόλης.
Το κτίριο παρουσιάζει την τελευταία εξέλιξη από τους τρεις διαφορετικούς τύπους αρχοντικών της Καστοριάς που κατασκευάστηκαν από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα.

Το σχήμα του είναι εγγεγραμμένου σταυρού μέσα σε τετράγωνο που φαίνεται σε όλους τους ορόφους και αποτελεί την πρώτη έκδοση από μια ομάδα αρχοντικών όπως των Παπατέρπου, Βεργουλέικα, Δεληδόνα, Μητούση. Απουσιάζουν τα προεξέχοντα σαχνισιά, χαρακτηριστικό των αρχοντικών του 18ου αιώνα ενώ διαθέτει πολλά ανοίγματα στον πρώτο και δεύτερο όροφο που χαρίζουν πολύ φως. Αρκεί να αναφέρουμε πως μόνο η βορεινή πλευρά έχει 22 παράθυρα που κλείνουν εξωτερικά με ξύλινα κανάτια και ανοίγουν με το κατακόρυφο σύστημα. Προστατεύονται δε, με μεταλλικά κιγκλιδώματα. Χαρακτηριστικά είναι τα κιγκλιδώματα των παραθύρων του πρώτου ορόφου που προεξέχουν τόσο, ώστε να μπορεί κανείς να βλέπει εάν κάποιος πλησιάζει στην είσοδο. Οι ξύλινες κατασκευές (εξώπορτες, σκάλες, πατώματα, ταβάνια, στέγη, πατάρια), είναι από ξύλο πεύκου και καστανιάς.

Η απλότητα της εξωτερικής όψης διακόπτεται στη νότια πλευρά από κατακόρυφη εσοχή στην κεραία του εγγεγραμμένου σταυρού, ενώ στη βόρεια πλευρά, περίπου στο κέντρο της πρόσοψης και πάνω από την είσοδο, γίνεται προεξοχή, η οποία συγκρατείται από δύο ξύλινες κολώνες που πατούν στο πλατύσκαλο της εισόδου.