Πέτρινα Γεφύρια

Τα πέτρινα γεφύρια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του καστοριανού τοπίου. Είναι αριστούργημα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Τα μονότοξα γεφύρια της Ζούζουλης (16 αι), του Κουσιουμπλή, της Κορομηλιάς (1865), της Παλαιάς Κοτύλης (19ος αι.) , του Επταχωρίου (1900) και στο Μπερίκι (1866) αξίζει να επισκεφθεί και να θαυμάσε ο επισκέπτης αφού συνδυάζουν σπάνια αρχιτεκτονική και υψηλή αισθητική.

Φωτό: Το γεφύρι του Κουσιουμπλή

Το γεφύρι του Κουσιουμπλή βρίσκεται στον νομό Καστοριάς, στην κοινότητα της Ζούζουλης. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Σμόλικα στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι. Ο ποταμός που περνάει κάτω από αυτό το γεφύρι είναι ο Σαραντάπορος (Κόνιτσας).Οι περιοχές που ενώνει είναι η Ζούζουλη με το Επταχώρι και η Ήπειρος με την Δυτική Μακεδονία. Για το χτίσιμο του εργάστηκαν οι χτίστες Γεώργιος Δήμος, Τσιαμοχρήστος , και οι αδερφοί Γαλάνη, όλοι τους μάστορες από το Επταχώρι. Χτίστηκε στο τέλος του 18ου αιώνα ή αρχές του 19ου σύμφωνα με έρευνα του 1994. Είναι μονότοξο και έχει ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα .Το μονότοξο αυτό γεφύρι, με τα πολύ ενισχυμένα πλαϊνά ανοίγματα, έχει άνοιγμα τόξου 14 μ., ύψος 8 μ., συνολικό μήκος 33 μ. και πλάτος 2,40 μ. Στο κλειδί του, δηλαδή τη μεσαία πέτρα της καμάρας του, υπάρχει λιθανάγλυφη κεφαλή..Η κατάσταση στη οποία βρίσκεται σήμερα είναι πολύ καλή. Επίσης το 1992 έγιναν εργασίες συντήρησης με στόχο την προστασία του από τη φθορά, αλλά και την αποκατάσταση της αρχικής του μορφής.