Η Καστοριά φημίζεται για τα τοπικά της προϊόντα, η παραγωγή των οποίων στηρίζει την οικονομία της περιοχής. Μερικά από τα πιο γνωστά, είναι τα παρακάτω.

 

Όσπρια

Τα γνωστά όσπρια Καστοριάς (φασόλια, φακές και ρεβίθια), καλλιεργούνται στην περιοχή εδώ και 7.500 χρόνια, από την εποχή του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στις όχθες της λίμνης. Πρόκειται για παραδοσιακή καλλιέργεια με σπόρο ντόπιας ποικιλίας. Είναι βράζουν εξαιρετικά εύκολα και έχουν λεπτή φλούδα, γεγονός που τους χαρίζει απαλότητα στη γεύση και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα νόστιμα.

 

Μήλα

Τα τραγανά και γλυκά μήλα ευδοκιμούν χάρη στα ιδιαίτερα κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Το παραγόμενο προϊόν να έχει άριστο χρώμα, γλυκύτητα, τραγανότητα και ανθεκτικότητα. Οι διαστάσεις του καρπού είναι 65 χιλιοστά και άνω. Τα μήλα της Καστοριάς είναι πλέον αναγνωρισμένα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

 

Κάστανα

Οι καστανιές ευδοκιμούν σε ορεινές περιοχές με υψόμετρο 600 – 800μ. Τα καστανά είναι ωφέλιμα και θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε άμυλο. Τρώγονται ωμά, βρασμένα ή ψημένα. Μια ακόμα σπουδαία και πολύ αγαπητή χρήση του κάστανου είναι η κατασκευή γλυκών όπως του γλυκό του κουταλιού το οποίο φιλόξενοι Καστοριανοί συνηθίζουν να κερνάνε.

 

Καρύδια

Καλλιεργούνται στις πλαγιές των βουνών και στις ρεματιές, Οι καρποί μαζεύονται το φθινόπωρο όταν αρχίζει να μαυρίζει το εξωτερικό τους περίβλημα. Στη συνέχεια ξεφλουδίζονται, πλένονται και τα ξεραίνονται στον ήλιο. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες διακρίνονται σε τρεις ομάδες: αφράτα, ημίξηρα και στα σκληρά. Τα καρύδια είναι πολύ θρεπτικά και χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στη ζαχαροπλαστική για παραδοσιακά εδέσματα της Καστοριάς( λικέρ καρύδι, σάλιαροι, μπακλαβάς).

 

 

Κρασί

Το κλίμα και το έδαφος της περιοχής της Καστοριάς ευνοεί την παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών με θρεπτικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες, τα οποία εξάγονται και στο εξωτερικό. Επίσης διατίθεται κρασί από κτήματα βιολογικής καλλιέργειας.

 

 

Μανιτάρια

Τα κορυφαίας ποιότητας άγρια φαγώσιμα μανιτάρια, συλλέγονται στα ρέματα και τις κοιλάδες των ορεινών όγκων του Γράμμου και του Βιτσίου ή καλλιεργούνται σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις.

 

Τυριά

Η Φέτα (Π.Ο.Π.) Καστοριάς είναι το υπέροχο ελληνικό παραδοσιακό τυρί. Παρασκευάζεται σε σύγχρονες εγκαταστάσεις με παραδοσιακή τεχνική από αγνό πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, με μοναδικά υγιεινά χαρακτηριστικά, ξεχωριστή γεύση και κορυφαία ποιότητα.

 

Ψάρια της λίμνης

Η λίμνη της Καστοριάς προσφέρει από τα πιο νόστιμα εδέσματα, αφού στα νερά της αφθονούν τα γριβάδια, οι πεταλούδες, οι τούρνες, οι γουλιανοί, οι πλατίκες και τα τσιρόνια. Τα λιμνίσια ψαριά είναι από τις πιο νόστιμες θρεπτικές και υγιεινές τροφές εξαιτίας της περιεκτικότητας τους σε υδατάνθρακες και της παρουσίας φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου και βιταμινών.